IPv6, Ben jij er klaar voor?

Na jaren van afwachten is het dan eindelijk zo ver. IPv4 is op! “Nou en.” hoor ik je haast denken. Maar uiteindelijk raakt het ons allemaal.

IPv4 is het protocol, als het ware de taal, waar het internet op werkt. Elke computer krijgt een nummertje, zodat computer 1 met computer 2 kan praten, of de website van computer 3 kan bereiken.

Maar de laatste 18 jaar is het gebruik van internet nogal gegroeid, de bak met nummertjes raakt op. Alle 4.294.967.296! Je kunt nu denken ‘Mijn computer heeft er toch al 1, want ik ben online!’ maar helaas is het niet zo makkelijk. Elke internet provider heeft uit die grote bak met nummertjes een eigen reeks gekregen, van die reeks mogen ze hun klanten er allemaal 1 geven. En als de bak bijna leeg was, mochten ze gewoon om meer nummertjes vragen… Als ze dat nu doen, kunnen ze er nog eenmalig 1024 krijgen. Voor een provider als UPC of Ziggo is dat natuurlijk snel bekeken. En voor ze die laatste zak felbegeerde nummertjes krijgen moeten ze eerst iets anders doen. Andere nummertjes aanvragen! IPv6! Waar IPv4 slechts 4.294.967.296 nummertjes heeft, heeft IPv6 er ongeveer 50.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (50.000 quadriljoen). Het duurt even voor dat op is…

En IPv6 is iets waar ik me al jaren druk om maak. Al jaren roep ik bedrijven op om het te gaan ondersteunen, want eens zou de dag komen dat we over moeten stappen. Maar bedrijven zagen het nut niet, we hebben IPv4 en dat werkt prima, dus waarom zouden we IPv6 willen? Het voortbestaan van het internet boeit die bedrijven kennelijk niet. Van alle providers waar je als consument internet kunt afnemen is er al 1 die het levert, XS4ALL. Alle anderen hebben het nog niet voor elkaar. De mobiele datanetwerken staan er nog slechter voor, daar is er nog niet 1 zo ver! Ook bij de websites hangt de vlag er triest bij, want er zijn er maar weinig die al over IPv6 bereikbaar zijn. En als beide dan zover zijn, zijn we er dan?

Nee, dan zijn we er nog niet. Heel veel van de hardware die we in huis hebben, snapt ook geen IPv6. Want ga maar na wat er in je huis allemaal op internet zit aangesloten. Je gsm? Je tv? Je blu-ray speler? Je spelcomputer? Je mediacenter? Je computer? Je router? Allemaal dingen die geschikt moeten zijn om dat nieuwe taaltje over het internet te babbelen. En ook die fabrikanten hebben lekker lopen slapen. Linksys, wat toch een redelijk bekend merk is voor een router, heeft exact NUL modellen die het al snappen. En als je router het al niet snapt, de oprit naar de digitale snelweg, dan komt de rest ook niet ver. Het komende jaar zal het er dus wel van moeten komen, dat veel fabrikanten software updates moeten gaan uitbrengen om het apparaat alsnog het taaltje te leren. En je kunt op je klompen aanvoelen, dat niet iedere fabrikant dat gaat doen voor de eerste websites komen die alleen op IPv6 bereikbaar zijn. En is je hardware al een paar jaar oud? Ga er dan maar vanuit dat de fabrikant geen update meer uitbrengt en je dus gewoon een nieuwe mag kopen.

Wil je nu weten of jouw computer al IPv6 praat…. Test het hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.