Worst Workshop

Gister heb ik een worst workshop gedaan, samen met een groep van BBQ Genootschap. Een van de leden had dit geregeld met Martijn van Vuur en rook. Omdat de worst toch wel een graag geziene gast is op de barbecue, leek het mij wel eens leuk om deze zelf te maken.
worst 018 Bij binnenkomst stond de koffie al op ons te wachten, net als een aantal varkensschouders al klaar lagen. Na de koffie kregen we een voorbeeld hoe je zo’n schouder nu beet moet pakken. Afzwoerden, uitbenen, pezen er uit en alle vieze stukjes wegsnijden. Om dit veilig te doen kregen we een steekschort en handschoen aan. In de andere hand een vlijmscherp mes en snijden maar. Voor sommigen een klusje wat ze graag aan een ander overlaten, maar ik wilde dat zelf wel eens proberen.
worst 020 En dan heb je aan het einde een bak vol met brokken vlees, welke door de molen mogen. Dit vermengd met wat ‘broekvet’, niet dat wat wielrenners gebruiken, maar gewoon van het varken, geeft een basis voor het worstdeeg. Hier gaan dan de kruiden door, daar kun je eindeloos mee variĆ«ren natuurlijk. Want of je nu een chorizo worstje wilt maken om te drogen of een braadworst voor op de barbecue, de basis blijft gemalen vlees.
worst 023 Samen met de kruiden moet je het deeg ook opwrijven, dit breekt de eiwitten en zorgt voor een mooie massa. Hier maak je een bol van, gooit hem terug in de bak om de lucht er uit te krijgen, dan gooi je hem in de vulpan en deze stop je onder de pers. Een in zout water uitgespoelde varkensdarm om de vulpijp en draaien maar aan de slinger!
worst 024 Eerst een hele lange worst, en deze sla je later tot kleine worsten door hem tussen je handen rond te draaien. Per paar worsten afsnijden, in een zak en vacumeren maar! Al gingen er diverse worsten tussendoor al direct op de barbecue, om te proeven. Ook had Martijn een paar hammen in de rookkast gehangen, net als een moot zalm. Een hele gezellige dag, een hoop geleerd en een partijtje lekkere worst mee naar huis was het resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.