Op vakantie met de Tesla!

De Tesla was 4 maanden oud, de teller stond tegen de 25.000km aan te hikken en het was vakantie. Onze last-minute boeking bracht ons eerst naar Duitsland, nabij het drielandenpunt met Oostenrijk en Tsjechië. 970km van huis met 4 tussenstops. De laatste omdat ik wist dat de camping geen laadpunt had en ik geen zin had in gedoe, daarbij is het niet verkeerd elke 2 a 3 uur te stoppen. Gek ook, mensen roepen altijd dat je op de auto moet wachten voor je verder kunt. Wij niet! Wij hebben namelijk, zoals zo veel mensen, kinderen! En ELKE stop hebben we op de kinderen moeten wachten! “Ik moet nog plassen”, “Mijn thee is nog niet op”, “We willen nog 1 rondje Beach Buggy spelen” en vele andere redenen, maar we wachten wel… Na een paar dagen door Beieren te zijn gereden, rodelbanen te hebben bezocht en boomtoppaden te hebben bewandeld was het tijd voor ontspanning. Via Oostenrijk naar Italië, het schiereiland onder Venetië was onze bestemming. Vlak voor de camping nog even bijladen bij het Palmanova Outlet Village, een bijzondere ervaring. Veel jongeren die selfies maken met de Tesla’s die er staan te laden. Italianen houden van mooie auto’s en kennelijk viel hij in de smaak. Netjes zonder skibox of andere ellende op de auto, want hoewel Paulien bang was voor de kofferbakinhoud, blijkt die verrassend ruim en kon er voor 5 man alles in wat we nodig hadden! Voor een nog mooiere foto hadden ze hem even kunnen wassen, maar helaas, dat deden ze niet voor me. Italië is, hoewel er niet heel veel elektrische auto’s rijden, wel een prima land om dat te doen. Op de camping konden we gratis laden! Ik heb nog nooit bij het inchecken een jerrycan benzine of diesel gekregen, maar je auto opladen is er als vanzelfsprekend gratis! En hoewel we tussen de Hollanders stonden op de camping, toch daar ook nog de vooroordelen als ‘Je bent zeker al 3 dagen onderweg geweest?’. En dat was meteen voer om mijn plan door te zetten: in 1 rit terug naar huis! Een kleine 1500 kilometer, met een elektrische auto, op 1 dag! Omdat het kan! En zo begonnen we op een vrijdag morgen, ik lag toch wakker en het was een uur of 5: Wakker worden! We vertrekken! De auto stond ingepakt buiten het hek, dus even de slaapzakken inpakken en aankleden en we liepen de camping af. De auto had ik op de camping nog goed vol geladen zodat we de eerste stop in Italië konden overslaan, direct door naar Oostenrijk, Vilach. Om 7:41 stonden we bij de laadpaal, 24 minuten stroomslurpen terwijl Paulien de bakker bezocht voor ontbijt en koffie. Op naar de volgende snelladers: Bernau a. Chiemsee, Geiselwind en Mogendorf. De een wat langer dan de andere, al zegt de auto zelf wat we minimaal nodig hebben om de volgende stop te halen. Na Mogendorf ging het even mis, een dikke hoosbui met bijbehorende file bleek funnest voor het bereik, we zouden in 1 ruk naar huis kunnen, 10% accu bij aankomst was prima, maar dat zakte naar 5% en die gok durfde ik niet aan waardoor we nog een kop koffie hebben gehaald bij Zevenaar voor we hem naar huis reden. Al met al is het ALLES meegevallen, zelfs beter dan verwacht.

Met inmiddels 5 maanden en 27.500 kilometer ervaring hebben we de meeste dingen wel meegemaakt. Defecte laadpalen, meldingen dat je de snelheid moet aanpassen omdat je eigenlijk net te kort in de accu hebt (bewust, je moet het een keer proberen.), auto’s met een verbrandingsmotor die de laadpaal blokkeren, mensen die gigantische vooroordelen hebben en honderden beren op de weg zien, enthousiaste EV rijders die een praatje met je maken onder het laden, Porches die denken snel te zijn maar het afleggen tegen een elektromotor, je maakt van alles mee.

Maar de voor en nadelen dan?

De voordelen:

 • Vaker stoppen om te laden! Ja! Dat is, zeker met kinderen, een enorm voordeel hebben we ontdekt. Je komt ontspannener aan en het scheelt eigenlijk amper tijd. Daarbij hoeft het alleen op ECHT lange ritten.
 • Vaker parkeerplek vrij, omdat de laadpalen vaak niet bezet zijn.
 • Niet meer omrijden naar de benzinepomp, scheelt toch 15 minuten per week.
 • Elke dag met een volle auto vertrekken!
 • Stil, als de radio uit staat tenminste, heerlijk die rust!
 • Als eerste weg bij het stoplicht 😉
 • Data! Heel veel data, elke rit levert je meer en meer data op! (Sorry, IT-er)
 • AutoPilot! Bijna alsof je een privé chauffeur hebt, maar net niet.

De nadelen:

 • Alle kinderen uit de klas willen een ritje mee…
 • En je collega’s ook…
 • Soms moet je een stop maken, ook als het even niet uit komt. Had je maar beter moeten plannen.
 • Laadpalen pal voor het terras, je voelt je zo bekeken.

Mocht je nu denken, doe mij ook zo’n Tesla, dan heb ik een leuke link voor je! Als je via deze link je auto bestelt krijg je namelijk de eerste 1500km gratis stroom bij de SuperChargers! Dat is toch een keer op kosten van Tesla naar Parijs op en neer, een prima eerste rit met je Tesla zoals je in mijn vorige post hebt kunnen lezen! Mocht je al een Tesla hebben en gek zijn op getallen en kaartjes waar je elke rit in bij kunt houden, kijk dan eens naar TeslaFi. Ook hier een mooie referral, 1e maand gratis via de link!

2 comments on “Op vakantie met de Tesla!
 1. Matthijs schreef:

  Hoi, leuke samenvatting.
  Mag ik vragen welke laad passen je in Italië hebt gebruikt?
  Ik wil in de zomer van 2020 met een LR AWD naar Toscane.

 2. Ivo schreef:

  Ik gebruik enkel de travelcard laadpas.
  Een aantal palen accepteerde deze pas gewoon, op 1 camping hadden ze tesla destination chargers hangen en was laden gratis (en dus zonder druppel).
  De andere camping heb ik middels de mobiele lader (UMC) en de blauwe CEE kunnen laden.
  Kijk even op de site van de laaddruppel die je al hebt waar je zoal kunt laden, of kijk of ze een app hebben voor op de telefoon.
  Laatste SUC gewoon goed vol slurpen en verder inpluggen waar het kan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.